Έναρξη υποβολής δικαιολογητικών για εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών

energycertficateΞεκίνησε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου η διαδικασία υποβολής δικαιολογητικών για την εγγραφή στο «οριστικό» Μητρώο Μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών.

Με το άρθρο 52 του νόμου «Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες διατάξεις», που δημοσιεύθηκε στις 8 Αυγούστου, το ΥΠΕΚΑ δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες μηχανικούς που έχουν ήδη παρακολουθήσει το υποχρεωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα να δραστηριοποιηθούν άμεσα ως Ενεργειακοί Επιθεωρητές.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε :

«Στο ΥΠΕΚΑ, προσπαθούμε να δίνουμε πραγματικές λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της αγοράς. Με τη ρύθμιση που φέραμε για τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, διευρύνεται το πλήθος των μηχανικών που μπορούν να απασχοληθούν σε αυτή τη δραστηριότητα».

Σύμφωνα με την ανωτέρω ρύθμιση, αλλά και με βάση το ευρύτερο νομικό πλαίσιο, ισχύουν τα παρακάτω:

·       Όσοι διπλωματούχοι και πτυχιούχοι μηχανικοί έχουν παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για εγγραφή στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.buildingcert.gr).

·       H Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ) οφείλει να εξετάσει το αίτημα εντός διαστήματος δύο (2) μηνών.

·       Η προϋπόθεση της επιτυχούς συμμετοχής σε σχετικές εξετάσεις από το ΤΕΕ δεν καταργείται, αλλά αναβάλλεται προσωρινά για σύντομο χρονικό διάστημα.

·       Μέσα σε διάστημα ενός (1) έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, όσοι έχουν εγγραφεί στο Μητρώο, προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν αδιάλειπτα τη δραστηριότητα του Ενεργειακού Επιθεωρητή, πρέπει να συμμετάσχουν επιτυχώς στις σχετικές εξετάσεις. Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα χάνουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης.

·       Ουσιαστικά μετά την παρέλευση διαστήματος ενός (1) έτους από την ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ, στο Μητρώο θα είναι ενταγμένοι μόνο όσοι έχουν επιτύχει και στις εξετάσεις.

·       Η ισχύς του μέχρι τώρα «προσωρινού» Μητρώου λήγει την 6η Οκτωβρίου 2013, όπως προέβλεπε η τελευταία παράτασή του. Πρόθεση του ΥΠΕΚΑ είναι να μη δοθεί επιπρόσθετη παράταση, εκτός εάν ο αριθμός των «οριστικών» Ενεργειακών Επιθεωρητών δεν είναι αρκετός για να ικανοποιήσει τις ανάγκες της αγοράς.

·       Η διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο θα είναι πλέον ανοιχτή, χωρίς προθεσμία για την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με τα παραπάνω.

·       Επισημαίνεται ότι, η αποδεδειγμένη επαγγελματική εμπειρία δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την εγγραφή στο Μητρώο.

Οι ενδιαφερόμενοι μηχανικοί για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, πρέπει:

  1. Να έχουν Κωδικό Αριθμό Συμμετοχής (ΚΑΣ) Υποψήφιου Μόνιμου Επιθεωρητή στο www.buildingcert.gr.

  2. Να έχουν ολοκληρώσει τα σεμινάρια και να έχουν τη σχετική βεβαίωση απο το Φορέα Εκπαίδευσης.

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  1. Υπεύθυνη δήλωση με βάση το υπόδειγμα, η οποία θα είναι συμπληρωμένη και θα φέρει θεώρηση του γνησίου της υπογραφής απο Δημόσια Αρχή.

  2. Η βεβαίωση παρακολούθησης των σεμιναρίων απο το Φορέα Εκπαίδευσης.

  3. Φωτοτυπία ταυτότητας (αν έχουν ήδη άδεια Προσωρινού Επιθεωρητή, δεν χρειάζεται)

  4. Αντίγραφο Διπλώματος ή Πτυχίου Αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου από ελληνικές σχολές ανώτατης εκπαίδευσης ή σε περίπτωση σπουδών σε σχολές της αλλοδαπής, ισότιμο και αντίστοιχο πτυχίο αναγνωρισμένο σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων στη χώρα μας κατ΄ εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Για Διπλωματούχους Μηχανικούς αρκεί η βεβαίωση εγγραφής στο ΤΕΕ, ενώ για Πτυχιούχους Μηχανικούς Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, που έχουν εγγραφεί στο βιβλίο Τεχνικών Επωνυμιών του ΤΕΕ, αρκεί η βεβαίωση εγγραφής τους. (Aν έχουν ήδη άδεια Προσωρινού Επιθεωρητή, δεν χρειάζεται)

  5. 1-3 παράβολα, υπέρ του Πράσινου Ταμείου (ΚΑΕ 3745), συνολικής αξίας n x 50 ευρώ, όπου [n] ο αριθμός των αναγγελιών που σκοπεύει να υποβάλλει κάθε μηχανικός. Αν θέλουν δηλαδή να υποβάλουν αναγγελία και για τις τρεις κατηγορίες (Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων, Συστημάτων Θέρμανσης ή / και Συστημάτων Κλιματισμού), μπορούν να έχουν ένα παράβολο αξίας 150 ευρώ ή 3 x 50 ευρώ (αν έχουν ήδη άδεια Προσωρινού Επιθεωρητή, δεν χρειάζεται).

Τα παραπάνω δικαιολογητικά, πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά στο www.buildingcert.gr, με χρήση της επιλογής “Αναγγελίες Έναρξης Δραστηριότητας Μόνιμου Ενεργειακού Επιθεωρητή”. Η επιλογή αυτή είναι διαθέσιμη, αμέσως μετά την είσοδο στο σύστημα οποιουδήποτε Υποψήφιου Μόνιμου Επιθεωρητή.

Πηγή: econews.gr

By | 2013-09-12T13:09:46+02:00 September 12th, 2013|Categories: Γενικά, Θερμομόνωση|Tags: |0 Comments

Leave A Comment